Face VS space.

För en tid sedan fick jag en fråga om hur du bäst gör för att nå en introvert person. Nå i betydelsen av att nå fram med det du vill förmedla och få till en givande kommunikation.

Det finns inget enkelt, generellt svar som passar för alla som kvalar in på den introverta delen av skalan, vi är ju alla olika som människor.

Vi kan ha mer eller mindre av de introverta dragen, vara på olika faser i livet, ha olika drömmar och mål samt kanske även vara högkänsliga eller ha något annat som bidrar till det unika för just oss.

Mitt svar, som på inget sätt var evidensbaserat, blev en övergripande förklaring till hur jag upplever att vi introverta fungerar och vilka behov vi har, med mig själv och mina egna erfarenheter av att vara introvert med högkänsliga drag som utgångspunkt.

För mig handlar det om hur vi är som människor, att vi fungerar på olika sätt och att vi har olika sätt att ta till oss och ge ut information och energi. För det handlar inte bara om den information som förmedlas mellan människor, det handlar så mycket om energi också.

Som introvert upplever jag att jag behöver vara mycket mer vaksam på min energi än vad en extrovert person behöver. Särskilt då jag som högkänslig har en ständigt aktiv radar för vad som pågår runt mig.

Det känns som att det kostar mycket mer tid och kraft för mig att fylla på när energi-förrådet börjar sina, än vad det verkar göra för de människor i min närhet som har extroverta drag. Som jag ser det, så fyller de på sin energi snabbt genom att göra någon av de aktiviteterna som dränerar mig på energi, som att börja prata, mingla och umgås med en massa människor.

Om jag behöver fylla på mitt energi-förråd, är uppladdningstiden lång och i behov av stillhet och lugn, vilket inte alltid är så lätt mitt i vardagen. Så jag behöver vara uppmärksam på energi-slukare som kan finnas i många olika former. Platser, aktiviteter och människor.

Jag behöver daglig tankning i form av min rutin med meditation och skrivning. Jag behöver vara vaksam på när jag behöver fylla på från reservdunken under dagen, då kan jag t.ex. nyttja meditations-tronen “toalett” för en kortare återhämtningsövning.

Kommunikation är verkligen en process för mig. Jag behöver bearbeta inuti mig själv, låta tankarna få ha sitt egna tempo, låta pusselbitarna falla på plats när de är redo för det. Visst, jag kan svara snabbt ibland om förutsättningarna är rätt och svaren ligger klara långt fram i mitt system, men mitt inre arbetar oftast i ett lugnt och makligt tempo. Jag behöver få tid till mina inre processer och min kommunikation med min inre vägledning.

Det här med att verbalt lämna snabba och kloka svar till någon annan, det kan vara mycket mindre lätt. Det kan fungera alldeles utmärkt om jag är i bra balans, i rätt miljö och är full med energi, men om läget inte är optimalt, så kan det bli ett stresspåslag när någon väntar sig att jag ska leverera. Då händer det ofta att de kloka ord jag hade velat säga anländer en bra stund efter att samtalet är över, mycket irriterande.

Ibland när någon står där framför mig och (i mitt tycke) inte förstår hur jag funkar, utan kräver omedelbar uppmärksamhet, dialog, svar eller beslut, upplever jag det som att jag blir bombarderad av energislukande svampar som kastas på mig från alla håll. De suger ut min energi och skapar härdsmälta i min hjärna.

Här ligger det ett stort ansvar på mig själv att kommunicera mina behov så tydligt som möjligt till omvärlden, det är ju inte alla som jag möter som har koll på hur jag funkar. Kanske skulle jag ha en skylt fäst på kläderna där det står INTROVERT, ha en användarmanual att dela ut – “Hur du effektivt kommunicerar med en introvert person” eller kanske en tatuering i pannan som säger: “Leave my FACE, I need my SPACE!”

Du får gärna vara i mitt space, så länge som du ger mig just utrymme, men jag ogillar när du är i mitt face och bombarderar mig med ord och energi-slukande saker som jag inte kan processa. Jag behöver få ta allt i min takt, processa på mitt sätt och bli accepterad för den jag är.

Ibland är det lättare för mig att uttrycka mig i skrift. Orden har ett annat sätt att formas och växa fram när de skrivs. Jag kan verkligen processa orden och meningarna då, låta dem få testa sig fram, omformas, landa och till sist hitta sina rätta platser.

Att kommunicera verbalt kan även det vara fantastiskt, särskilt när den jag pratar med har koll på hur jag fungerar och ger mig det jag behöver i form av utrymme, tid och vi har ett samtalsämne som är givande. Tiden bara rusar iväg när jag pratar med någon om ämnen som intresserar mig, här kan vi snacka kvalitet!

Kvantitetsprat i form av mingel och andra multi-konversations-tillställningar där ämnena är ytliga och människorna många, är för mig rena pesten, ett rent energi-dränage som oftast ger mig en extrovert-baksmälla om jag inte passar mig.

Så hur gör du då för att nå den introverta?

  • Ge personen utrymme och tid.
  • Lämna gärna en öppning för personen att få återkomma med svaret vid ett senare tillfälle.
  • Kanske finns alternativet att låta personen få dokumentera sitt svar skriftligen, då ges tillfälle till den värdefulla inre processen. 
  • Ha framförhållning innan ett arbetsmöte genom att lämna ut en mötesagenda i god tid så att personen hinner förbereda sig.
  • Även privat kan det vara bra med framförhållning, att t.ex. flagga för ett ämne eller fråga som du kommer att vilja diskutera vid ett senare tillfälle.
  • Ett samtal kan må bra av rörelse, att personerna är parallella med varandra på t.ex. en promenad eller en bilfärd. Det kännas mer naturligt att det blir tyst ibland när man undviker att vara ansikte mot ansikte hela tiden.
  • Läs inte in egna tolkningar i den introvertas tystnad, den behöver inte betyda vare sig brist på svar, oengagemang eller ovilja. Ha tålamod och låt den inre processorn få jobba klart.

Och just ja! Vi gillar inte särskilt mycket spontana telefonsamtal eller aktiviteter!
Det finns SMS-funktion i de flesta telefonerna, den är till för att användas, och den som skapade Gevalia-reklamen om oväntat besök var definitivt inte introvert.

Kom ihåg skillnaden på att vara i någons FACE och att ge personen SPACE.
Det kan vara nyckeln till en givande, djup och meningsfull kommunikation!

LYSSNA