Logga med mitt namn och fjäril

Förståelsen för våra olikheter i familjerelationer

Jag har läst boken “Självkänsla när introverta & extroverta möts” av Marita Lynard.

Boken tar på ett mycket överskådligt sätt upp de utmaningar som kommer när människor med olika personlighetsdrag ska samverka.

Starkast var berättelsen om Joel, 13 år. När jag läste den fick jag ont i magen och tårar i ögonen.

Det som smärtade mest var hur pojken upplevde situationen, jag riktigt kände hur jobbigt han tyckte att det var. Så sorgligt vad brist på kunskap, insikt och förståelse kan ställa till med. I fallet med Joel, hör jag ju att pappan vill väl, men det blir så oerhört fel.

Det borde finnas manualer för varje nybliven förälder med information om detta med olika personlighetstyper och vad det innebär att vara introvert, ambivert respektive extrovert.

Samma för skolans värld, här upplever jag att det fortfarande saknas kunskap om detta. Varför premieras ett extrovert sätt att vara fortfarande mer än att vara introvert?

“Du måste vara mer aktiv på lektionerna, räck upp handen…” Borde det inte finnas andra sätt att få visa sin kunskap för lärarna på, sätt som låter var och en få glänsa där de känner sig trygga och starka?

Marita belyser med många fina exempel hur komplext det kan vara för människor med olika personlighetsdrag att fungera ultimat ihop och hon gör det från många olika perspektiv. Det är berikande för mig och jag lär mig mer om hur extroverta upplever det. Boken förklarar även inledningsvis mer om de olika personlighetstyperna och även lite om vad psykologin säger.

Nu ser jag fram emot att få läsa hennes senaste bok, som har fokus på kärlek i relationen introvert/extrovert!

Etiketter: böcker relationer

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Agnetha Ebervall » Lyssnar du på din själ?:  ”Hej Idag gjorde jag just det & vad positiv energi det kom av det. Otroligt fint ..”

  • Britt » Face vs Space:  ”Så klokt du uttrycker dig! Jag är inte heller en fan av spontana telefonsamtal o..”

  • Marina » Face vs Space:  ”Det är så befriande att du har fångat hur jag fungerar (alltså mitt i prick)!”

  • Lotta » Face vs Space:  ”Hej, oj vad det är mycket igenkänning i din text! Jag kan bli helt dränerad i sa..”

  • Agneta » Face vs Space:  ”Wow, nu förstår jag. Det är introvert jag är, stämmer exakt!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln