Introvert.se logga 800x350

Resan tillbaka

Nu har det gått ett år sedan det hände. Resan har varit lång, utmanande och stundom svår.  Jag är otroligt stolt över mig själv och den resa jag gjort.

Den fysiska delen av läkningen var bara en bråkdel av den mentala. Jag har haft en stor personlig utveckling under denna tid.

Denna text handlar om vad som hände, min resa tillbaka och mina lärdomar av allt detta.

För ett och ett halvt år sedan, utmanade jag mig själv och började på ridskola. Min tidigare erfarenhet av hästar och ridning var inte mycket att komma med, så jag var en nybörjare.

Vilken underbar värld som öppnades! Så många olika delar i detta, allt från hur jag på bästa sätt tar hand om en häst till att lära mig rida - en fysisk utmaning för mig som inte upplever mig vara den smidigaste personen med bäst balans. (Hur jag upplever relationen till dessa underbara djur skrev jag om i mitt förra blogginlägg.)

Så för nu ganska exakt ett år sedan, en lördag i slutet av september, hände olyckan.
Den häst jag red på blev rädd för något, oklart vad. Oerfaren som jag var, hade jag inte en chans att styra upp situationen när han skenade iväg och kämpade med att kasta av mig (jag tror att han i sin värld ansåg mig vara ett farligt lejon på hans rygg som skulle BORT).

Händelsen i sig har jag inget minne av alls, i min värld går jag från att lugnt sitta på hästryggen till att vakna upp liggandes på rygg på ridbanan, totalförvirrad, rosslande och öm. Trots allt hade jag tur, efter besöket på akuten konstaterades ”bara” hjärnskakning och skada på revbenen. Nu väntade en period av hjärnvila och stillhet. Trots att jag är oerhört introvert, var detta med hjärnvila en utmaning.
Men jag tror att min introversion var till stor hjälp ändå under denna period.

När jag sedan var återställd kroppsligt nog för att återvända till hästryggen, klev de mentala utmaningarna fram med besked. Tanken att jag skulle få den snällaste hästen i stallet, var i sig helt korrekt av ridläraren. Dock var hästen även en av de största i stallet, så väl uppe i sadeln kom nästa mentala utmaning.

Höjden! Vad högt upp jag satt! En ny fas av ridning att bemästra, jag var ju van vid ponnyer. Fast med facit i hand, hade det kanske inte spelat någon roll med hästens storlek, jag hade en mental resa framför mig vilket som.

Mitt under lektionen, slog så panikångesten till. Jag ville bara hoppa av, lämna hästen och springa ut ur ridhuset. På något sätt lyckades jag koppla in hjärnan i detta läge, jag började kommunicera med mig själv. Jag informerade mig själv om att andas och tänka på alla orsaker till att jag börjat rida, hur det skulle påverka framtiden om jag gav efter för rädslan och flydde. Resten av den lektionen, höll jag mig i mitten av ridhuset, lugnt skrittandes fram i min egen takt.

En stor nyckel till att jag har lyckats ta mig tillbaka, är min acceptans och vänlighet mot mig själv. Steg för steg har jag ökat på min trygghet i sadeln, genom tålamod och tid. Helt i min egen takt, andras framsteg har inte fått stressa mig, jag har haft min egen utvecklingstakt.

Visst har det varit utmanande, vid några tillfällen har jag trott att jag aldrig kommer att komma framåt. Men så en dag insåg jag att jag tagit ett kvantsprång i min utveckling. Vilken lycka!

Idag är jag så tacksam att jag inte gav upp, att jag inte hoppade av hästen och flydde. Jag är stolt över att jag har valt att stå kvar och möta mina rädslor. För hur mörkt det än har varit ibland, har denna transformerande process gett mig så många insikter och lärdomar.

Och tänk vad jag hade missat om jag om jag gett upp - närvaron med dessa djur är en av mina bästa mediciner i livet, all stress och alla eventuella sorger rinner av mig när jag är med dem!

Lärdomen från denna händelse, har jag med mig till även andra områden i livet - även om jag ibland inte har den blekaste aning om varför något sker, och hur utmanande och tungt det än är, så finns det en skatt som väntar på andra sidan.
En skatt som jag kanske inte hade kunnat få tillgång till utan denna resa.

Det handlar om tålamod, tid och tillit.

 

Etiketter: hästar tillit

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar