Introvert.se logga 800x350

Insikten om att vara introvert - från ovetande puppa till flygande fjäril

Tänk dig in i känslan och upplevelsen av att tro att du är annorlunda, helt udda jämfört med alla andra. Att det är nog bara du som är på detta sätt i hela världen. Nästan så att du känner dig som en utomjording ibland.

Så upplevde jag det långt upp i åren. Inte alltid, men väldigt ofta. En känsla av att det var något galet med mig, en gnagande, svårfångad känsla att jag inte var som andra.

Normen som fanns i omvärlden var inget som jag kunde identifiera mig med. Jag valde att mest betrakta, inte deltaga.

Sättet du skulle vara på i skolan var helt klart ångestframkallande. Både på lektionstid och i det sociala umgänget. Jag kände inte att jag hörde till.

Sedan arbetslivets skrivna och oskrivna regler och förväntningar. Kontorslandskap, teamarbete och möten där du förväntas delta aktivt. Påtvingade sociala aktiviteter såsom Kick-Off med “sammansvetsande sociala övningar” (nej tack - jag skurar hellre toaletten). Jag upplever att jag avviker från normen även här.

Men jag växte in i en roll, spelade spelet så bra att jag till och med lurade mig själv. Tills det inte fungerade längre och en nödvändig, men stundtals smärtsam, förvandlingsresa påbörjades.

Under en kurs jag gick för några år sedan, introducerades jag för Myers-Briggs personlighetstest. Jag kvalade in som introvert. Vad betydde det? I min (okunniga) värld, var en introvert person lite kufisk, udda och konstig.

Men när jag lärt mig sanningen om personlighetsdraget, var det som om någon tände en lampa för mig - där fanns ju förklaringen!
Den inre sanningen kom äntligen upp till ytan. Jag gick från instängd i en puppa till flygfärdig fjäril. Underbart! Jag tillhör de introvertas skara! Jag är inte ensam! Vi är många! Yey! Moderskeppet hade kallat mig hem, jag kände mig upplyst och lugn.

På min utforskande, introverta resa, har jag bl.a. hittat Susan Cain, en amerikansk författare och föreläsare. I sitt TED-Talk “The power of introverts”, pratar hon väldigt fint och klokt pratar om introversion. Ett uttryck hon har är “solitude matters”, jag håller helt med.

Jag blir lika stärkt och lugn varje gång jag lyssnar på hennes tal. Min dröm för världen är sådan som Susan pratar om, en balans av yin och yang mellan introversion och extroversion. En värld där även introverta har en naturlig och självklar plats.

Det är viktiga och behövda kvaliteter vi introverta besitter. Liksom alla extroverta och ambiverta självklart också gör. Låt oss samskapa i en värld där allas personligheter får komma till sin rätt!

Betänk att bland andra följande personer inkluderas i vår skara: Ghandi, J. K. Rowling, Bill Gates och Albert Einstein. Se vad vi kan åstadkomma! Vilket gäng vi är!
Så låt dig inspireras, stå stolt och stark i att vara introvert!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar